Nytt år, nya klubbor?

Vi har ett nytt år. Det blir ljusare och ljusare, förhoppningsvis på alla sätt, och det börjar bli dags att fundera på golfsäsongen. Det är också den tid på året när tillverkarna av golfklubbor släpper sina nyheter. I förra vecka hölls den stora PGA-mässan. Ett normalt år behöver du åka till Orlando, Florida för att vara med men i år hölls den virtuellt. Jag har suttit och tittat på en hel del presentationer av nya produkter och skulle vilja dela lite synpunkter som kan hjälpa dig att se igenom producenternas skitsnack (=marknadsföring).

Som exempel tänkte jag använda Cobra men det är egentligen inget märke som är mycket annorlunda. Den vettigaste presentationen från ett av de större märkena jag såg var från Mizuno som pratade en hel del om skaft och deras egenskaper. Jag kanske återkommer med ett inlägg om det senare.

Järnklubbor

Om vi tittar på Cobras järnklubbor så släpper de en modell som heter King Radspeed. Det är en förlåtande klubba som beskrivs som lite ”oversize” med hög utgångsvinkel. Den är troligen till för medel och höghandicapare.

På hemsidan beskrivs den så här:

A breakthrough in RADIAL WEIGHTING technology is met with the first 3D printed medallion, creating our fastest, most stable, and technologically advanced irons to date.

I marknadsföringen trycker Cobra på är ”Radial Weighting” och ”3D printed medallion”. Tittar du lite noggrannare på hemsidan finns också en del om ”Forged PWRShell Face”.

Radial weighting är helt enkelt att vikt distribueras ut i tån och hälen på klubban. Det gör att den vid träffar som inte är i mitten av klubba står emot vridning bättre och ger lite längre och rakare slag. Inget revolutionerande eftersom alla jobbar på det sättet när det gäller förlåtande klubbor.

3D printed medallion handlar om den insats som finns i klubbans urgröpning bakom träffytan. Cobra har 3D-printat den och påstår då att de kunnat göra den lättare och formen mer avancerad. Det är säkert sant. Medaljongens funktion är troligen att få träffen att kännas på ett visst sätt vilket har mycket att göra med ljudet vid träff och vibrationerna som fortplantas upp genom skaftet.

Forged PWRShell Face innebär att träffytan är smidd i rostfritt stål och sedan inmonterad i klubbhuvudet. På det sättet kan man göra den väldigt tunn och med varierande tjocklek i olika delar av träffytan så att den flexar och ger högre bollhastigheter samt blir mer förlåtande. Det går på det sättet att uppnå en klubba som ligger på gränsen till att vara tillåten när det gäller COR (Coefficient of Restitution) precis som när det gäller drivern. Detta är något som i princip alla tillverkare gör på modeller för medelgolfaren och nybörjaren. Den som var först med att uppnå max COR på en järnklubba (och även fairwaywood och hybrider) var Tom Wishon vars klubbhuvud jag ofta använder när jag bygger klubbor. Hur mycket tjänar du då på att ha en flexande träffyta jämfört med en klassisk solid smidd eller gjuten? Om din klubbhastighet med järn-7 är ca 80 mph så går den ca 4 meter längre.

Det som sticker ut mest är något som Cobra inte pratar om men som du upptäcker om du tittar på specifikationerna på loft.

Det är två saker som är intressanta, dels loften på de olika klubborna och dels loft-skillnaderna mellan dem. Som ni kanske vet så har det pågått en loft-devalvering sedan 1970-talet. Ett järnset har oftast haft en loft-skillnad mellan klubborna på 4 grader. Det gör att en bättre spelare med lite högre hastighet på klubban får ca 10 meters skillnad i carry mellan klubborna.
En sandwedge har alltid haft en loft på ca 56 grader. På 1970-talet hade sedan en pitching wedge ca 51-52 grader och så vidare nedåt i setet. Det ger då en järn-7 på ca 40 grader, järn-5 ca 32 grader och en järn-3 ca 24 grader.
I början av 2000-talet hade det ändrats så att en PW var ca 46 grader vilket ger järn-7 ca 34 grader, järn-5 ca 27 grader och järn-3 ca 21 grader.
Varför har det blivit så? Givetvis eftersom längd säljer! Det som hänt är att du tar en järn-6 och skriver järn-7 på den och så går din järn-7 längre. Efter några år gör du om tricket och så har vi hamnat där vi är idag.
Tillverkarna försöker påstå att utvecklingen av klubbhuvudena har gjort att de har en högre utgångsvinkel och att loften därför måste sänkas. Om det verkligen var sant så kan man undra varför de varit tvungna att uppfinna gapwedgen för att fylla i mellanrummet som blivit mellan pitching wedge och sandwedge. Det som är sant är att det visserligen skiljer sig i utgångsvinkel mellan olika klubbhuvud med samma loft men även i de mest extrema fallen är det inte mer än 2-3 grader.

Är då detta ett problem? Det kan det vara. En sak som påverkas är vilka klubbor du ska ha i din bag. Till största delen beror det på vilken svinghastighet du har. Svinghastigheten påverkar dels hur stor längdskillnad det blir mellan dina klubbor och dels hur lite loft du kan ha på en klubba och klara av att slå den.
Beroende på vilken svinghastighet du har bör egentligen skillnaden i loft mellan klubborna vara olika.

Om vi tittar på Cobras loft-skillnader så är det först en upptäckt som sticker ut. Vi ser att de varierar från 6 grader mellan sandwedge och gapwedge till 2 grader mellan järn-5 och järn-4. För en spelare med en högre hastighet så kommer längdskillnaden mellan sandwedge och gapwedge att vara ca 15 meter och längdskillnaden mellan en järn-5 och en järn-6 vara ca 8 meter. Verkar det vettigt att du har bättre längdprecision när du är längre från flaggan är när du är närmre? Om vi tittar på din miss i sidled så är den ungefär proportionell mot längden på slaget. Det innebär att om du har en spridning på 10 meter i sidled på ett slag på 100 meter (vilket är proffsens nivå) så har du en spridning på 15 meter när avståndet är 150 meter. Om du inte har bättre precision är 15-20 meter i sidled på längre slag så kan man fundera på varför du ska ha längdskillnader på 8 meter mellan klubborna.

Tittar vi på loften på Cobras modell för bättre spelare, King Forged MB/CB så ser de ut så här.

Det liknar loften för 20 år sedan. Varför är det så? Ska bättre spelare ha högre loft och sämre spelare lägre?
Nja, i de flesta fall borde det nog vara tvärtom. Det troliga är att en sämre spelare behöver hjälp att få upp bollen i luften medan en bättre spelare om den har hög klubbhastighet behöver lägre loft för att bollbanan ska bli optimal. Alltså precis tvärt mot hur det ser ut hos de flesta tillverkare av golfklubbor. Anledningen till att det ser ut så här är återigen att längd säljer. Bättre spelare däremot slår ofta tillräckligt långt och är mer intresserade av att klubborna täcker alla olika avstånd.

Bland klubbmakare brukar man prata om 24/38-regeln. Den innebär att de flesta golfare inte kan slå en klubba med lägre loft än 24 grader och längre skaft än 38 tum. I Cobras fall med Radspeed innebär det att järn-6 är den minst loftade klubban som ska finnas i bagen. Den motsvarar en järn-4 för 20 år sedan och kräver ändå en hyfsad golfsving för att fungera. Det troliga är att järn-7 eller 8 är den minst loftade klubban som fungerar för många spelare. Ska du köpa setet så bör du sedan komplettera med hybrider och fairwaywood för de längre slagen.

När det gäller klubborna i setet med mest loft så fungerar de fint om du har lägre svinghastighet. Med högre svinghastighet kommer skillnaderna i längd bli väldigt stora. Om klubborna går att bocka behöver du då justera loften och komplettare med fler wedgar för kunna slå alla olika avstånd. Det bästa är att boka in en utprovning där man slår klubborna i en launchmonitor för att se vilka avstånd de flyger, justera loften och bygga kompletterande klubbor som passar in i setet. Det bästa alternativet är givetvis att bygga alla klubbor från grunden utprovade för din sving.

Slutsatsen är att Cobra King Radspeed är en bra golfklubba för någon med lägre svinghastighet om han/hon väljer j8-GW (4 klubbor) och sedan kompletterar med en riktig sandwedge. Har du högre svinghastighet så kommer avståndsskillnaderna mellan de mer loftade klubborna vara för stor.

Driver

Cobras nya driver Radspeed har följande specifikationer. Med tanke på loften så är nog tanken att låg- eller medelhandicapare är målgruppen.

Cobra har även en driver som vänder sig till medel eller höghandicapare, FMax, med följande specifikationer.

Det som är intressant här är klubbans längd. Klubban som är avsedd för bättre spelare har kortare skaft än den som är till för medelgolfaren. Givetvis går det potentiellt att slå längre med en längre klubba men det gäller att träffen är perfekt. Ju längre klubban är ju svårare är det att träffa centrum av klubbhuvudet. Tror du att en bättre spelare träffar rätt mer sällan än en sämre?

Tittar vi sedan på specifikationerna för damdrivern FMax så ser de ut så här. Det som är positivt är att den finns med 15 graders loft. Vid lägre svinghastigheter är det ofta en optimal loft för att uppnå maximal längd.

Men även här är klubbans längd intressant. För några år sedan var snittlängden på drivers på herrarnas PGA-tour 44,5”. Den har nu börjat gå upp något men det är ändå intressant att en driver som framförallt vänder sig till spelare med medel eller högre handicap har ett så långt skaft och därmed är svår att träffa.

Slutsatser

Klubbhuvudena hos Cobras nya modeller är säkert alldeles utmärkta, lättspelade och ger höga bollhastigheter. När det gäller järnklubbor så har de sedan valt lite märkliga loft och när det gäller drivers är klubbornas skaft långa. Problemet som de har, tillsammans med alla andra tillverkare som säljer färdigbyggda klubbor, är att golfare är olika och har olika behov. Loft och loftskillnader mellan klubbor behöver anpassas till sving och svinghastighet. Likadant är det med längd på skaft som behöver anpassas till golfarens fysik och kunnande. Det gäller att studera klubbornas specifikationer och veta vad man är ute efter. Eller så går man till en erfaren klubbmakare och får klubbor gjorda som passar just dig, precis som man gjorde förr innan massproduktionen tog över.