Jag har inte skrivit så många artiklar om puttning även om det har varit mitt favoritmoment i golf genom hela min karriär. Puttning är intressant och frågan är hur man puttar riktigt bra samt vad som är viktigt i puttning.
Puttning kan enligt mig delas in i flera moment både när det gäller teknik och hur man tränar puttning för ett effektivt resultat. Jag började fundera över puttning nästan direkt när jag började spela golf. På heltäckningsmattan hemma i källaren gjorde jag många tester på allt från bollar, olika tekniker samt olika putters. Hur kunde man få en rörelse som var lätt att repetera under press. Jag tycker egentligen inte om att låta för självsäker men jag har sett många sänka puttar men väldigt sällan spelat med någon som puttat bättre än mig själv över lag. Så varför började jag putta bra... Vad var mina hemligheter?
1. Teknik tänkte jag beskriva tydligare i videos under våren. Men det viktigaste är att inget får vara för dominant när det gäller höger och vänster sida. Det andra är att tekniken måste innehålla väldigt få muskler som skall tajmas.
2. Att träna rätt är också viktigt och framförallt är det viktigt att träna. Om man vill bli bra på att putta bör man ägna sig åt puttning minst 1 timme om dagen. Dessutom är det viktigt att man har övningar som är utmanande och får fokus till rätt saker.
Man måste först förstå att alla puttar är sänkbara och målet med alla puttar är att sänka. Den enda tanke som får finnas är att man vill sänka sina puttar var man än står på greenen eller utanför greenen.
3. En av de stora bitarna för att man skall våga att försöka sänka alla puttar är att man inte är rädd för returer. Enligt mig så puttar de flesta för fegt och vill 2 putta mer än sänka. En gammal klyscha är att puttar som inte når fram går aldrig i och det stämmer. Men även puttar med fel linje och helt fel fart går inte heller i. Om man räknar på puttning så måste bollen hinna falla så mycket så att halva bollen är under hålets bakkant. Har bollen för hög hastighet eller inte är mitt i hålet kommer den inte att gå i. Att träna på sitt säkerhetsavstånd och få det till att bli längre än 2 meter är viktigt om man skall våga slå första puttarna så bestämt att de får chansen att gå i.
4. Puttning delas upp i följande moment: Teknik, Bedömning av hastighet, Linjeläsning och slumpen. Man kan lägga upp övningar som bedömer om man är bättre eller sämre på olika delar. Det svåra med puttning är att varje putt är unik. En tanke som flera gånger har slagit mig. Det innebär att oavsett hur jag slog den förra eller någon putt tidigare så måste jag egentligen bara göra mitt bästa på just den här putten.
Det innebär följande:
a. Att det aldrig är någon självklarhet att man är bra på att putta eller att man kommer att slå i alla puttar bara för att man är en bra puttare.
b. Att det inte spelar någon roll med hur mycket man missar när man missar. Det gör inget att man missar hålet med 1 dm sidled eller ett par millimeter. Det är fortfarande en miss och den spelar ingen roll för hur jag ska slå nästa putt.
c. Det innebär att jag egentligen bara kan göra följande inför varje putt jag har:
***Läsa putten efter bästa förmåga och största erfarenhet***
***Ställa upp mig till putten med största möjliga noggrannhet***
***Utföra rörelsen som jag tror på med minsta möjliga påverkan av yttre omständigheter***
När jag gjort detta så kan jag bara konstatera om putten gick i eller inte. Det enda som är intressant är om den gick i. Gick den inte i så måste jag göra om min process utan att påverkas av tidigare processer.
5. Vilka krav på träningen och tekniken ställer då detta?
a. Jag kan inte träna på att försöka lägga bollen nära hål även om slumpen ofta kommer att påverka resultatet till detta.
b. Jag kan träna var som helst från en matta inomhus till utomhus. Den enda skillnaden är att jag tar bort moment 1 vid inomhus träning.(linjeläsning).
c. Vilket moment är viktigast: Alla är lika viktiga om ska sänka en putt. Allting måste vara rätt oavsett längd på putten. Därför är det viktigt att inte slarva med någon putt. Det blir inte lättare bara för att putten är kortare. Du måste fortfarande ta ett beslut, ställa upp rätt samt göra en bra rörelse.
En av mina favoritövningar på banan är att se hur många meter putt jag lyckas sänka under 18 hål. Denna övning gör att jag hela tiden vill slå bollen i hål.
Hur såg då mina puttningsprogram ut?
1. Det är viktigt att börja med korta puttar som du vet att du kommer att sänka. Varför inte 30 cm? Det är viktigt att uppställningen blir så exakt som möjlig varje gång och varje dag. Att mäta sin stans är en enkel start. Bollplacering vid puttning är viktigt. Visste ni att att bollflyktslagarna vid puttning ger möjlighet till 81 st olika bollflykter jämförelse med 9 st vid fulla slag. Kan beskriva detta mer vid en annan artikel. Om du står och tränar så är det viktigt att du tar om din uppställning till varje putt även om du använder hjälpmedel för att få den till rätt position.
2. Träna på att se hur greenen lutar och hur gräset och annat påverkar bollen. Att skapa denna förståelse bygger på nyfikenhet för bollens bana. Att alltid följa bollens bana med nyfiken blick skapar en minnesbalk av puttar och bollbanor. Det skapar en förståelse för nya puttar. Om du vill träna på detta så är det viktigt att hastighet är en del av träningen. Så fort du byter fart så byter du linje.
3. Teknik.. enkel teknik med en bra motor där inga delar rör sig bakåt samt att nedre delen av ryggraden är stabiliserad. Detta var vad jag själv testade mig fram till redan som junior i källaren. Efter att ha slagit puttar på olika sätt..
a. Jag måste greppa puttern så att händerna blir lika dominanta och påverkar putterns rotation så lite som möjligt.
b. Jag måste ha blicken så att jag får samma synintryck ifrån uppställningsposition som från linjeläsningsposition.
c. Benen måste vara helt stilla för att ryggradens slut ska vara stilla.
d. Jag måste greppa puttern så jag känner tyngden i den i vändningen samt våga låta den leva.
e. Mina magmuskler jobbar med att få bröstkorgen att gå runt ryggraden.
f. Jag måste greppa puttern så att mina armbågar pekar neråt och mer in mot kroppen. Detta leder till att jag flyttar momentet från mina axlar till ryggraden.
När stora muskler kontrollerar puttern så är det lättare att få bra upprepning samt enklare att få rätt hastighet.
Det som ofta blev fel även hos duktiga spelare var att deras nacke rörde sig lite bakåt genom träff. Detta ledde till sämre bollträff samt ökat loft. Bollen hade inte samma möjlighet att rulla ut. Om greenerna var perfekta så lyckades dessa spelare lite bättre men aldrig riktigt bra. Eftersom de hade skapat ett synintryck av att putten krävde en viss ansträngning. Dessa spelare var ofta väldigt nära att sänka men fick många koppsnurrar eller puttar som precis föll av. VIKTIGT är att man då betänker att det inte spelar någon roll med hur mycket man missar puttar med bara att om man missar så har man missat. Man kommer aldrig ha tjänat ihop till en sänkt putt eftersom händelserna är unika.
- blogg för Sten Lindberg
- Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera